Ziņas lauksaimniekiem

No šī gada 7. aprīļa lauksaimnieki var pieteikties platību maksājumiem, aizpildot Vienoto iesniegumu Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā (EPS). To var izdarīt līdz 24. maijam.

Ņemot vērā saistībā ar Covid-19 noteiktos ierobežojumus darbam klātienē, visu nepieciešamo atbalstu klientiem, kuri paši nevar aizpildīt informāciju EPS, dienests sniegs arī pa tālruni – dienesta darbinieki tālruņa sarunas laikā klienta vietā varēs aizpildīt un iesniegt Vienoto iesniegumu. Līdzīgi dienests rīkojās 2020. gada pavasarī.

LAD šī gada aprīļa sākumā plāno organizēt vebināru par pieteikšanos platību maksājumiem, izmaiņām šajā sezonā un citiem aktuāliem jautājumiem. Informāciju skatīt LAD mājaslapā.

Svarīgi datumi 2021. gada sezonā:

  • 7. aprīlis – sākas pieteikšanās platību maksājumiem.
  • 24. maijs – termiņš, līdz kuram jāpiesakās platību maksājumiem.
  • 15. jūnijs – termiņš, līdz kuram jāpiesakās platību maksājumiem ar atbalsta apjoma samazinājumu 1% apmērā par katru nokavēto darba dienu.

Atvieglojumi uzņēmējiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai

Saeima 18. martā galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma likuma grozījumus, kas paredz ieviest virkni atvieglojumu, lai palīdzētu uzņēmējiem pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi.

Grozījumi noteic garāku termiņu gada ienākumu deklarācijas iesniegšanai un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksai. Saimnieciskās darbības veicēji gada ienākumu deklarāciju par 2020.gadu varēs iesniegt līdz šī gada 1.jūlijam un aprēķinātā nodokļa summa vienotajā nodokļu kontā būs jāiemaksā līdz 23.jūlijam.

Saimnieciskās darbības veicējiem, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības par 2020. un 2021.gadu, nepiemēro līdzšinējo izdevumu ierobežojumu 80 procentu apmērā no ieņēmumiem. Šāds nosacījums ir būtisks, jo patlaban krīzes ietekmē strauji pieaug uzņēmēju skaits, kas strādā ar zaudējumiem.

Grozījumi arī noteic, ka līdz 2021. gada beigām varēs neveikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālo iemaksu samaksu no minimālās algas, ja kapitālsabiedrībā, kuras apgrozījums pārsniedz 2500 eiro mēnesī, nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību vismaz minimālās algas apmērā.

Likums grozīts, lai uzlabotu ekonomisko situāciju un stiprinātu tautsaimniecības stabilitāti Covid-19 pandēmijas izraisītajos apstākļos.

Mācības bioloģiskajā lauksaimniecībā

Saimnieki, kuri šogad uzņemsies jaunas saistības bioloģiskajā lauksaimniecībā un kuriem šajā jomā nav pieredzes, lai saņemtu platību maksājumus, ir jāapgūst vismaz 160 stundu ilgs mācību kurss par bioloģiskās lauksaimniecības praksi un metodēm. Ikvienam interesentam Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC)piedāvā  tiešsaistes mācības vai tālmācību.

Nepieciešamās zināšanas tālmācībā vai tiešsaistes mācībās iespējams gūt LLKC reģionālo biroju rīkotajās mācībās. Programmas noslēgumā pēc eksāmena nokārtošanas tiek izsniegta apliecība par profesionālās pilnveides izglītības programmas “Bioloģiskā lauksaimniecība” apgūšanu 180 stundu apjomā. Šīs programmas apgūšana nodrošina arī atbilstību nosacījumam “apguvis lauksaimniecības pamatzināšanas vismaz 160 stundu apjomā”, kas tiek izvirzīts lielākajā daļā saimniecības attīstības projektu, piesaistot to īstenošanā ES finanšu līdzekļus.

Papildu informācija par šo programmu pieejama LLKC mājaslapā: https://ej.uz/dy7u

Izmantojot LAD, LLKC un valdības resursus, informāciju sagatavoja
Sarmīte Jansone