Aprīlī sākas olimpiskais mēnesis

Katru gadu Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) izglītības iestādes un pašvaldības aicina piedalīties Olimpiskajā dienā.  Šogad Olimpiskās diena notiek jau pavasarī, jo 23. aprīlī LOK atzīmē savu dzimšanas dienu – (tā dibināta 1922. gadā), un aktivitātes noslēgsies ar iecienīto Vislatvijas vingrojumu 21. maijā.

Sporta un veselību veicinošas aktivitātes tiks izvērstas vesela mēneša garumā. Olimpiskā mēneša sauklis un oficiālais tēmturis sociālajos tīklos tradicionāli ir: “Mēs esam #SPORTIŅĀ”.

LOK aicina: ir svarīgi iekļaut katra cilvēka dienas kārtībā kustību un sportošanu svaigā gaisā. Šogad olimpiskā mēneša tradicionālajām aktivitātēm (kopīga vingrošana, sporta veidu iepazīšana video stāstu sērijā “Olimpiskais detektīvs”, online treniņi sociālajos tīklos)  pievienojas arī 11 olimpisko pārgājienu maršruti, ko izstrādājusi LOK kopā ar savu ilggadējo partneri – akciju sabiedrību “Latvijas valsts meži”.  Pārgājienu maršrutus veidoja Latvijas olimpieši kopā ar labākajiem Latvijas valsts mežu ekspertiem, aicinot novērtēt sportiskās aktivitātes dabā.

Olimpisko pārgājienu maršruti ir digitāli – tie nav marķēti dabā, bet tos var iziet ar GPS palīdzību, telefonā atverot zemāk norādīto karti vai  LVM GEO aplikāciju. Lejupielādējot aplikāciju, jāizvēlas fona karte “Ortofoto karte” un jāiespējo datu slānis “LVM Tūrisma vietas”, lai olimpiskie pārgājieni un digitālie izziņas punkti kļūtu pieejami. Katrā maršrutā atrodami 10 – 30 digitālie izziņas punkti ar dažādiem sportiskiem un izzinošiem uzdevumiem, kā arī papildus katrā maršrutā ir iespēja atvērt virtuālo skatu torni, lai iepazītu meža bagātības no Cūkmena lidojuma!

Karte: https://www.lvm.lv/sabiedribai/atputa/olimpiskie-pargajieni

Ņemot vērā šī brīža situāciju, iespējams, ka pirmsskolas izglītības iestādes un skola pilnībā nevarēs iekļauties kādā no ierastajām sporta aktivitātēm, tāpēc gan skriverieši, gan citu novadu mazie un lielie sportot gribētāji aicināti piedalīties un izmēģināt savas izziņas, vērošanas un orientēšanās spējas, iepazīstot Skrīverus foto orientēšanās aktivitātē.  Savukārt bērnudārzu un skolas audzēkņiem ir iespēja piedalīties radošajos  konkursos. Tie ir:

  • Zīmējumu konkurss pirmsskolas izglītības iestādēm “Apsveikums Latvijas sportistiem Tokijas olimpiskajās spēlēs!”.
  • Zīmējumu konkurss 1. – 4. klasei “Apsveikums Latvijas sportistiem Tokijas olimpiskajās spēlēs.
    Konkursa darbi jāzīmē uz A4 formāta lapas.
  • Eseju konkurss 5. – 9. klasei “Iedvesmas vēstule Latvijas olimpiskajai komandai” vai “Iedvesmas vēstule olimpietim”.
  • Eseju konkurss 10. – 12.klasei “Iedvesmas vēstule Latvijas olimpiskajai komandai” vai “Iedvesmas vēstuleolimpietim”.
    Darbu garums – līdz 750 vārdu.

Visi radošie darbi  līdz 14. maijam vispirms jānosūta olimpiskās dienas koordinatoram, Skrīveros tā ir Zigrīda Spukte, e-pasts: zigrīda.sprukte@skriveri.lv .

Iesūtot darbus konkursam, jānorāda: autora vārds, uzvārds; vecums/klase;
izglītības iestāde; pašvaldība; kontaktinformācija, ar ko sazināties.

Vairāk info: www.olimpiade.lv   sadaļā “Olimpiskā diena”.

Vingrojumu komplekss:  https://www.youtube.com/watch?v=CiQjIr_wpFQ )

Sekojam iespējām, esam aktīvi un mundri!

Zigrīda Sprukte,
Skrīveru kultūras centra tūrisma un sporta darba organizatore