Uzsāk diskusiju ciklu cilvēkiem ar invaliditāti

Šī gada 13. maijā Invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” uzsāk astoņu diskusiju ciklu “Meklē un atrodi!” par problēmsituācijām, kuras jārisina cilvēkiem ar dažāda veida invaliditāti visā Latvijā.

Diskusiju cikla mērķis ir sniegt skaidras atbildes uz jautājumiem, kas skar cilvēkus ar invaliditāti un viņu tuviniekus par dažādām nozares tēmām, kā arī sekmēt kvalitatīvas informācijas pieejamību. Pirms diskusiju cikla uzsākšanas tika izveidota aptaujas anketa, kuru nepilnas dienas laikā aizpildīja 65 respondenti. Tajā katrs norādīja vismaz trīs problēmsituācijas, ar kurām saskārušies visbiežāk. Aktuālākās no tām bija: rehabilitācija, nodarbinātība, sociālie pakalpojumi, veselības aprūpe, izglītība un kultūras dzīve.

“Tas, ka ar savām problēmsituācijām īsā laika periodā dalījās tik daudz cilvēku, nozīmē tikai to, ka informācijas pieejamība un atbalsts cilvēkiem ar invaliditāti Latvijā vēl joprojām ir problēma, un tas steidzami jārisina. Ļoti ceru, ka ar diskusijām iekustināsim vēl vairāk procesus, kuri nodrošinās pakalpojumu un informācijas pieejamību cilvēkiem ar dažāda veida invaliditāti,” secina invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis.

Diskusiju rezultātā tiks izveidotas astoņas viegli saprotamas un uztveramas infografikas jeb ceļa kartes, kas palīdzēs cilvēkiem ar invaliditāti un viņu radiniekiem vieglāk izprast dažādas situācijas un iespējamos risinājumus, kas skar invaliditātes tēmu. Infografikas būs pieejamas Apeirons sociālajos tīklos www.facebook.com/ApvienibaApeirons un tīmekļvietnēs www.apeirons.lv un www.asistenti.lv.

Pirmā diskusija norisināsies 13. maijā no pulksten 14.00 līdz 15.30 invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” facebook lapā https://saite.lv/SCZCT  Diskusijas tēma:  “Pilngadīgs cilvēks ar GRT. Patstāvīga dzīve.”

Diskusijā piedalīsies pārstāvji no Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja, Labklājības ministrijas, Rīgas domes Labklājības departamenta, kā arī tiks aicināts neatkarīgais eksperts Andis Gobiņš, biedrības “Eiropas kustība Latvijā” prezidents, kurš piedalīsies visās astoņās diskusijās.

Diskusiju ciklam “Meklē un atrodi!” līdzi var sekot www.apeirons.lv un www.facebook.com/ApvienibaApeirons sadaļā pasākumi.

Visus diskusiju ierakstus varēs apskatīt šeit: https://saite.lv/mlOg4

Visās diskusijās tiks nodrošināts sinhronais zīmju valodas tulks.

Ivars Balodis,
invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs