“Nav jāgaida labāki laiki”
PUTNIEM mājas darina tēvs un dēls – Normunds un Ričards Prūši.

Mudinot pievērst uzmanību putniem drošu būru izgatavošanā un ierīkošanā, Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) šopavasar atklātā vēstulē uzrunāja Latvijas pašvaldības, norādot, kādam jābūt drošām mājām, ko darinām putniem. Skrīveriešiem atbilde uz šo jautājumu atrodama tepat līdzās, jo uzņēmumā “Paradīzes putni” Skrīveros top putnu būri-konstruktori – droši, skaisti un ar visu LOB sertifikātu. Būrīšu darināšana ir tēva un dēla – Normunda un Ričarda Prūšu – kopējais darbs.

Kā top putniem droši būrīši, devāmies lūkot tepat pie vietējiem, jo jau vairākus gadus SIA “Paradīzes putni” Skrīveros top putnu būri – konstruktori, kas iekarojuši ne vien Latvijas, bet arī tirgu ārpus mūsu valsts robežām.

Kad pietrūkst tēva padoma

Normunds Prūsis stāsta, ka uzņēmumā putnu būri – konstruktori top jau apmēram septiņus gadus. Par to, kāpēc pievērsies būrīšu darināšanai, Normundam ir savs stāsts. “Kad man bija seši gadi, mans tēvs aizgāja bojā, un es augu ar mammu,” stāsta Normunds. “Mācoties 1. klasē, vēlējos pats uzmeistarot putnu būri. Padomdevēja šajā darbā man nebija, un būris tapa tāds, kādu mazs puika pats var izgatavot: pēc būra izskatījās, bet tā arī neatradu padomu, kā tam izgrebt caurumu, pa kuru putniem tikt mājā. Tā arī šis būrītis daudzus gadus nostāvēja šķūnī. Laika skrējiens ir ātrs, un drīz arī mans dēls Ričards gribēja uzmeistarot putnu būri. Viņam nesanāca, tāpat kā savulaik man. Apstājos ikdienas skrējienā, lai padarbotos kopā ar dēlu, un tad iedomājos: neesmu jau vienīgais tāds tēvs, kurš ikdienas ritmā nevar atrast laiku, lai nopirktu dēļus, naglas un kopā ar bērniem izgatavotu putnu būri. Tā arī radās ideja gatavot konstruktorus, ka atvieglotu darbošanos, taču tāpat pietiekami ilgs laiks vajadzīgs, lai tēvs kopā ar dēlu vai meitu uzmeistarotu māju putniem.”

Savulaik Normunds būvējis guļbūves, tā kā darbs ar koku un galdniecība viņam nav sveša joma. Pirmie putni būri atrādīti un dāvināti draugiem, viņiem ideja patika, tāpēc izlemts: vajadzētu piedāvāt arī citiem! Reizē Normunds ieklausījies, ka sabiedrībā notiek diskusijas, kādam tad jābūt drošam putnu būrim, un šo jautājumu devies noskaidrot pie Latvijas Ornitologu biedrības profesionāļiem. Viņi neliedza padomu, un tagad Skrīveros top pēc ornitologu ieteikumiem veidoti un putniem droši būri.

Lai putniem der!

KOŠI BŪRĪŠI putniem novietoti Maizītes upes ielejā pie Skrīveru Mūzikas un mākslas skolas, tos Ričards dāvināja savai skolai.

Kādām niansēm jāpievērš uzmanība, gatavojot būri putniem? “Piemēram, daudzi pie putnu būra ieejas piestiprina kāpslīti, domājot par to, lai putniņam būtu, kur apsēsties, taču tas nav vajadzīgs, jo tur visdrīzāk apsēdīsies vārna, kura apdraudēs būra iemītniekus, ar vienu kāju izķeksējot mazuļus,” stāsta Normunds. “Tāpat būra jumtiņam jābūt tik garam, lai kaķis, kurš uzrāpies kokā, nevarētu no būra jumta piekļūt tā ieejai. Šīs un citas nianses putnu pētnieki iesaka ievērot, tāpat arī ēvelēto dēļu izmantošanu, jo gribas taču, lai būtu skaisti, bet putniem tas neder – iekšpuse būrim jāatstāj neēvelēta.”

Normunds Prūsis atzīst, ka šajā mājsēdes laikā viņa gatavotajiem būrīšiem ir liels pieprasījums – vecākiem ir vairāk laika darboties kopā ar bērniem, un viņi to arī velta dažādām aizraujošām un interesantām nodarbēm. Putnu būrus kopā ar mazajiem gatavo ne tikai tēti, bet arī mammas, vecākie brāļi un māsas. Tāpat Skrīveros darinātos būrīšus – konstruktorus iegādājušās arī vairākas skolas, skolēni tos meistaros mājturības stundās, tāpat tie pirkti arī bērnudārza audzēkņu nodarbībām. Normunds atklāj, ka viņa darinātais putnu būrītis dāvināts arī kāzās kā simboliska dāvana ģimene: mēs dāvinām māju, un tajā būs arī bērni! “Šī ir laba dāvana, ko reizē vari dāvināt savai ģimenei, un tad visi kopā – putniem,” saka Normunds.

Tēva un dēla bizness

SIA “Paradīzes putni” tagad kopā ar tēvu darbojas arī dēls Ričards, kuram ir 13 gadu. Viņš šopavasar putnu būrus dāvināja arī Skrīveru Mūzikas un mākslas skolai, kuru puisis šogad absolvēs, un mājiņas putniem novietotas Maizītes upes ielejā pie skolas.

Tētis atzīst, ka Ričards ir liels palīgs tieši mārketinga jomā, jo veiksmīgi darbojas sociālajos tīklos, un līdz ar to būrīši – konstruktori iegūst arvien lielāku atpazīstamību. Pasūtījumu gatavošanā iesaistās arī Normunda sieva Sanita un meita Patrīcija. Prūšu ģimenei pieder arī viesu nams “Paradīzes” un lauku viesnīca “Putni”. Savukārt Sanitai sirdsdarbs ir lavandu audzēšana un dažādu lavandu produktu un izstrādājumu gatavošana.

“Laikā, kad daudzās uzņēmējdarbības jomās ir dīkstāve, putnu būru gatavošana man ir nodarbe, kas neļauj slīkt pesimismā un domāt par to, ka apstājies darbs viesu namā vai citās jomā. Man tam nav laika, jo visu laiku esmu kustībā, nav jāsēž bezdarbībā un jāgaida labāki laiki,” saka uzņēmējs.

Lai putniem drošas mājas

“Iestājoties pavasarim, gandrīz katrā pašvaldībā noris ar putnu būrīšiem saistītas aktivitātes. Diemžēl katru gadu Latvijas Ornitoloģijas biedrība saskaras ar putniem neatbilstošu un pat bīstamu putnu būrīšu izgatavošanu gan pašvaldības un to institūciju rīkotos pasākumos, gan šādu būrīšu izlikšanu pašvaldības teritorijā,” vēstulē pašvaldībām skaidro Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Dr. biol. Viesturs Ķerus, aicinot pievērst uzmanību Latvijas Ornitoloģijas biedrības uzskaitītajiem ieteikumiem, lai putnu būri tiktu izgatavoti un izvietoti, neapdraudot putnus.  

Ornitologu ieteikumi:

  1. Nedrīkst būt gluda, noēvelēta būra priekšējās sieniņas iekšpuse. Ja būra sieniņa ir pārāk slidena, jaunie putni var nesasniegt skreju, netikt ārā no būra un aiziet tā iekšienē bojā.
  2. Sēžampuļķītis pie skrejas ir lieks. Ja būrim ir šāds “puļķītis”, tas apdraud putnu mazuļus, jo ļauj lielākiem putniem piekļūt būra iemītniekiem. Būrīša iemītniekam iekļūšanai būrī šāds puļķītis nav vajadzīgs.
  3. Būra dēļiem jābūt vismaz divu centimetru biezumā. Tas nodrošinās piemērotu mikroklimatu putniem – pasargās no nosalšanas agros pavasara rītos un no pārkaršanas saulē.
  4. Grīda jāpienaglo starp sieniņām. Tas pasargās būri no piesūkšanās ar lietus ūdeni un ātras satrunēšanas, kas var apdraudēt ligzdu arī putnu ligzdošanas laikā, jo grīda var izkrist no būra pat ligzdošanas laikā.
  5. Mazākiem būrīšiem drošībai vēlams šaurs “gaitenis” pirms skrejas. Pasargājot putnus no plēsējiem, mazajiem jeb zīlīšu būrīšiem ieteicams izveidot pirms skrejas šauru, vismaz sešus centimetrus garu “gaiteni”, ko veido jumtiņa pārlaidums kopā ar zem skrejas pienaglotu vajadzīgā garuma dēlīti.
  6. Būrītim jābūt atveramam, lai to varētu iztīrīt. Sīkie dobumperētāji, izņemot mājas strazdus, ligzdu būvē pa virsu iepriekšējai ligzdai un pēc vairākām reizēm būrītī vairs nav vietas jaunai ligzdai.

Papildu informācija par putniem piemērotu un drošu būrīšu izgatavošanu, kā arī būrīšu rasējumi un instrukcijas pieejamas Latvijas Ornitoloģijas biedrības internetvietnē: https://www.lob.lv/noderigi/putnu-burisi