Skolotāja, kura saprotas ar skolēniem
PATEICĪBU PAR DARBU Inārai Dikai izsaka Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis.

Matemātikas skolotāja Ināra Dika pēc 46 darba gadiem, kas pavadīti vienīgajā darbavietā Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā, nolēmusi doties pelnītā atpūtā. Kolēģi un Skrīveru novada domes vadība viņai pateicās par darbu un spēju saprasties ar kolēģiem un audzēkņiem.

ĪPAŠA. Kopā ar kolēģi Danuti Podvinsku, kura tērpta kleitā, kas pirms 46 gadiem pirmajā darba dienā bija mugurā skolotājai Inārai Dikai.

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas mācību gada noslēguma pedagoģiskā sēde šodien beidzās sirsnīgā un smaidīgā gaisotnē – pavadot pelnītā atpūtā matemātikas skolotāju Ināru Diku, kolēģi viņai bija sagatavojuši jautrus sveicienus, noskaņojot dzīvei brīvākā gaisotnē, kad varēs vairāk laika veltīt atpūtai un ceļošanai. Ināras kolēģe, skolotāja Danute Podvinska šodien bija tērpusies diezgan neparasti – zilā kremplīna kleitā – tajā pašā, kurā pirms 46 gadiem pirmo darba dienu šajā skolā sāka Ināra Dika.

“Nu, tāda es esmu!”

Ināra ir jaunjelgaviete, bet savulaik uz Skrīveriem pārcēlusies, jo te vajadzēja matemātikas skolotāju. Kad jautāju, kāpēc izvēlējusies tieši matemātiku, viņa atklāj: “Laikam tāpēc, ka mans tētis bija matemātikas skolotājs. Skolas gados ļoti gribēju studēt medicīnu, bet sapratu, ka tomēr neesmu tik stipra ķīmijā un bioloģijā, tāpēc izvēlējos pedagoģiju.”

Skolotāju Ināru Diku gan kolēģi, gan skolēni mīļi dēvē par Diksoni. Viņa visiem ir savējā. Un droši vien katram viņas audzēknim ir kāds trāpīgs un asprātīgs teiciens, kurš noglabāts atmiņā no skolas laikiem, un kura autore ir tieši matemātikas skolotāja. Viņa bijusi audzinātāja četrām vidusskolas klasēm.

“Skolotājas darbā galvenais ir sapratne ar skolēniem,” uzskata Ināra Dika. “Esmu cilvēks, kurš varbūt reizēm dusmojas, taču visam pieeju ar humoru, jokiem. Laikam jau protu skolēnus piespiest pievērsties matemātikai un ieklausīties, kaut ne vienmēr izskatos nopietna vai barga. Mani audzēkņi noteikti atcerēsies dziesmu “Tumša nakte, zaļa zāle…”, ko viņiem atskaņoju pēc ne tik labi uzrakstīta pārbaudes darba.”

Bilstu, ka matemātiķus uzskata par “sausiņiem”, bet skolotāja iesmejas: “Nu es šim pieņēmumam noteikti neatbilstu. Starp citu, kad kopā ar tūristu grupām braucu ceļojumos uz ārzemēm, apkārtējiem nekad nesaku, ka esmu skolotāja, bet atklāju, ka strādāju valsts iestāde, kura nevienam nepatīk. Esmu noturēta gan par policisti, gan politiķi, bet nekad – par skolotāju. Pati esmu optimistiska, un ap mani allaž ir tāda pati kompānija. Nu, tāda es esmu!”

Nebūt skolā

Skolotāja atzīst, ka kolektīvs Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā ir ļoti jauks, un arī kolēģu dēļ viņai allaž gribējies te turēties. “Nekad šo gadu laikā, lai cik man ir bijis grūti, neesmu domājusi par aiziešanu no darba skolā. Darbs bijis tas, kas mani paglāba ļoti traģiskos dzīves brīžos, es nezinu, kā būtu bijis, ja tā nebūtu… Esmu pateicīga skolas direktoram, ka toreiz, pirms trijiem gadiem, viņš man ticēja un ļāva strādāt…”

Jautāta par lēmumu doties pelnītā atpūtā, skolotāja teic: “Katram ir savs laiks, un jāaiziet tad, kad tevi vēl atceras. Visu laiku baidījos no aiziešanas pensijā, jo šķita – ko gan es mājās darīšu? Taču šis attālinātais mācību gads lika nosvērties par labu šādam lēmumam. Domāju, ka man nebūs grūti paiet skolai garām, kad te vairs nestrādāšu, jo šis gads jau bijis kā pārejas posms, kurā pieradu nebūt skolā.”

Deputāte ar matemātiķes precizitāti

Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis, pateicoties Inārai Dikai par darbu un spēju atrast kopīgu valodu ar skolēniem un iedvesmot bērnus, atzina, ka Ināra ir tā, kura ienesa matemātisku kārtību arī Skrīveru novada domē – kopš Ināra ir domes deputāte, visi zina, kad vārda “cipari” vietā tomēr jāsaka “skaitļi”. Kopā daudz paveikts arī Skrīveru izaugsmē, un tajā daļiņa ir arī Ināras Dikas nopelna, jo astoņus gadus viņa bijusi Skrīveru novada domes deputāte.

Kolēģi, dodoties pelnītā atpūtā, Inārai Dikai dāvināja arī virtuālu izbraucienu ar īpašu auto, kuram dota numura zīme “Diksone”. Šodien viņai skanēja vēlējumi noķert īpašus laimes mirkļus, un viens no tādiem skolotājai ir darbs un atpūta viņas “vasaras rezidencē”, kā skolotāja pati dēvē savu zemes stūrīti Jaunjelgavā.

Vairāk foto: https://www.skriveri.lv/gallery-list/pelnita-atputa-dodas-skolotaja-inara-dika/

Foto: Elita Brovacka