Tie ir mūsu svētki!
LĪGA VILERE ar gaišu skatu raugās pasaulē un ar prieku kuļas pa dzīvi.

Skrīveru novads līgos skaisti un skaļi – jo diez vai cita vieta tuvākajā apkārtnē var lepoties ar tik daudzām Līgām un Jāņiem! Skrīveru novadā ir 31 Līga un 188 Jāņi, turklāt stiprākā latviešu vārda nēsātāju pulkam šajā gadā vien pievienojušies divi mazi puiši, kuriem Jānis dots kā otrais vārds. Šoreiz titulam nominējam jaunākos un vecākos novada Jāņus un Līgas, lūdzot pareklamēt savu vārdu. Savukārt to vietā, kuri vēl nemāk tik labi izteikties, vārds tiek dots viņu māmiņām.

Sirds bez sirmuma

Vecākās Skrīveru novada Līgas titulu piešķiram Līgai Vilerei, kura 17. jūnijā svinēja 79. dzimšanas dienu.

“Lilita Bērziņa savulaik teikusi: “Cilvēkam jābūt skaistam jebkurā vecumā, sirdī nedrīkst būt neviena sirma mata!” Un es priecājos, ka esmu novada vecākā Līga!,” iesmejas Līga Vilere, kad uzzina savu statusu. “Es jūtos labi, citādi nemaz nevar!

Šis vārds ir ar pamatīgumu, un man patīk būt Līgai. Kad es augu, līgoja visās malās, un mana mamma teica: “Redzi, kad tu izaugsi liela, visi tavu vārdu daudzinās!” Izaugu, bet tobrīd Jāņus aizliedza svinēt, protams, katrs klusāk vai skaļāk tāpat svinējām, bet nevarēja tik plaši un skaļi līgot, kā kādreiz, kad Līgo vakarā, braucot vilcienā, visos vagonos skanēja: “Līgo, līgo!” Bija klusuma laiki, taču mēs, latvieši, vienmēr dziļi sirdī nesam šos svētkus. Te ir mūsu svētki!

Jūnijs ir mans mēnesis – tad svinu vārda un dzimšanas dienu. Esmu Dvīnis ne tikai pēc horoskopa, bet arī pati esmu no dvīņiem, man bija dvīņubrālis Jānis. Kad pirms Līgo svētkiem piedzimām, mamma, mostoties no narkozes, paziņoja, ka bērnus sauks par Līgu un Jāni. Esmu izaugusi starp Jāņiem – mans tētis bija Jānis, vīrs bija Jānis un savam pirmdzimtajam dēlam ieliku Jāņa vārdu. Tagad visi mani Jāņi no debesīm raugās lejup…

Tomēr tāpat dzīvesprieka man pietiek – lai vai kas notiktu, pasmejies un ej tālāk! Jā, esmu 22 reizes dzīvē operēta, pārcietusi staru un ķīmijterapiju, bet tāpat kūleņoju pat to sviesta ķērni, ko par dzīvi sauc. Ar gaišu skatu raugos pasaulē un kuļos! Paravēšu dārzu, braukšu peldēt un turpināšu darīt visu, lai nelaistos lejā. Līga vēl grib dzīvot!”

“Tiešām Līga?”

Jaunākajai Skrīveru novada latviskākā vārda īpašniecei Līgai Lašinskai ir tikai divi gadiņi.

VISJAUNĀKĀ. Mazā skrīveriete Līga Lašinska ar savu māmiņu Marjanu

“Meitiņai vārdu izvēlējāmies ne tikai tāpēc, ka gribējās viņu nosaukt latviskā un stiprā vārdā,” stāsta mazās Līgas māmiņa Marjana. “Kad mazo gaidīju, jau zinājām, ka sauksim viņu vecvecmāmiņas vārdā, kura arī bija Līga. Latviešu ģimenei taču jāizvēlas bērniem latviski vārdi, mūsu visiem bērniem tādi ir, Līgai ir vecāka māsa Laura un brālis Raimonds.

Mazajai meitiņai ļoti patīk savs vārds. Viegli izrunājams, īss, mazā agri to sāka teikt, jo nebija problēmu izrunāt. Skaists vārds, un citu nemaz mūsu mazajai māsiņai pat iedomāties nevaram.

Apkārtējie gan ļoti bieži brīnās, kad dzird nosaucam mazās meitiņas vārdu. Vēl nupat aizvedu dēlu uz futbola treniņu Aizkrauklē, un, kad pasaucu Līgu, blakus mammas izbrīnītas: “Tiešām Līga? Nebiju šo vārdu tik ilgi mazam bērnam dzirdējusi!” Interesanti, ka daudzviet cilvēki brīnās un ar lielu interesi uzzina, ka mūsu mazo meitu sauc par Līgu. Man šķiet, ka pēdējā laikā vecie latviešu vārdi atkal kļūst populāri, aizvien vairāk vecāku tos izvēlas saviem bērniem. Mums ir Lauras, Līgas un Jāņi, un tas ir tik forši!

Turklāt mūsu meitas vārda dienu svin visa Latvija – tas ir tik īpaši! Arī mums šī diena nu ir ļoti skaisti svētki, kuri obligāti jāsvin, un kurā visam jābūt, kā nākas: meijām, ugunskuram, vainagiem, ciemiņiem. Visi brauc pie mūsu Līgas, un meitiņa sajūtas īpaši. Arī viņai pinu vainadziņu, sapucēju. Laikam ar vārda izvēli esam trāpījuši desmitniekā. Līga tiešām ir jauks vārdiņš!”

Jānis sagaidīs simtu!

Vecākajam Skrīveru novada stiprā vārda īpašniekam Jānim Rumpānam 2. jūnijā palika 98 gadi.

“Dzīves esmu, ar visu galā tieku un jūtos labi, tā kā esmu gatavs sagaidīt arī apaļos simts!” moži telefonā atsaucas vecākais mūsu novada Jānis. “Man patīk, ka esmu Jānis, kaut nevaru pastāstīt, kāpēc tieši man šis vārds izvēlēts. Stiprs vārds, un esmu ar to mierā!

Visa Latvija svin manu vārda dienu, un savulaik šajos svētkos svinēts un līgots ļoti skaisti un skaļi. Mana dzimtā puse ir Ape, bet jau ilgi dzīvoju Skrīveros. Savā dzimtā esmu vienīgais Jānis, tāpēc manējie allaž braukuši ciemos. Nezinu, kas man Jāņu vainagu novīs, varbūt mazdēls, bet zinu, ka tāpat Jāņi būs!”

Vecvectētiņa vārda mantinieks

Jaunākā Jāņa tituls pienākas Markam Jānim Ozoliņam, kuram vārda dienā būs tikai pusotrs mēnesis.

“Jānis man asociējas ar stipru latvisku vārdu,” saka Marka Jāņa māmiņa Agnese Ozoliņa. “Vārdu Jānis dēlam izvēlējāmies par godu manam vectētiņam, kurš arī bija Jānis. Viņš saslima un nomira, tā arī neuzzinājis, ka gaidāms vēl viens mazmazdēliņš, tāpēc arī izlēmām mazo nosaukt Jāņa vārdā, lai glabā vectētiņa piemiņu.

Vēl interesants varētu būt fakts, ka mūsu trīs dēliem Markusam, Martinam un tagad arī Markam vārda dienas ir vienā dienā, un šos svētkus Ozoliņu ģimene svin Mārtiņdienā.

Pēdējo gados Jāņus svinam savās mājās, uzņemot ciemiņus, un tagad, kopš mums ir pašiem savs Jānis, tā kļūs par vēl stiprāku tradīciju. Bijām iecerējuši, ka pirmie dēlēna Jāņi būs plaši, taču šī brīža situācija to liedz, tomēr ģimenes lokā svinēsim tāpat. Mazais Jānītis aug braši, un savu vārda dienu noteikti vēlēsies nosvinēt!”