Dāmas izvēlas krāsas savam lakatam
17. jūlijā ābeļdārzā pie Skrīveru kultūras centra vairāk nekā 20 dāmas profesionālu meistaru vadībā piedalījās tradicionālo lielo vilnas lakatu aušanas pirmajā meistarklasē. Lakatam kompozīciju un krāsas varēja noskaitīt turpat ābeļdārzā iekārtotajā izstādē, bet lakati taps līdz rudenim.
Saistībā ar skrīverietes Baibas Vaivares izauklēto projektu “Tradicionālo lielo vilnas lakatu aušana”, kas ieguvis uzņēmuma “Latvijas valsts meži” un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Zemgales kultūras programmas finansiālu atbalstu, lakatus būs iespēja noaust dāmām, kuras pieteikušās meistarklasēm.
Projekta vadītāja Baiba Vaivare, Limbažu Tautas lietišķās mākslas studijas “Dzilna” un Skrīveru tekstilstudijas “Putnukalns” vadītāja, teic: šī projekta mērķauditorija ir Aizkraukles novada cilvēki – skolotāji, folkloras kopu, koru un deju kolektīvu dalībnieki, jaunieši un seniori, kuriem tuva latviskā dzīvesziņa un ir nepieciešamība radoši izpausties. “Tagad ir radīta iespēja uzaust savu lakatu, kuru uzliekot plecos, piemēram, svinot Jāņus, novērtēsim ne vien šāda unikāla lakata siltumu, bet arī lepnumu un īpašu vienotības sajūtu ar Latvijas tautu,” saka Baiba.
Sestdien, 17. jūlijā, notika pirmā lakatu darināšanas meistarklase un ikvienam bija iespēja aplūkot apjomīgu lakatu izstādi. Tajā bija skatāmi ap 50 lielie vilnas lakati – Limbažu Tautas lietišķās mākslas studijas “Dzilna” dalībnieču austie un vēsturiskie lakati no Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja “Kalna Ziedi” fondiem.
Izstādē bija apskatāms arī Ingrīdas Krūmiņas darinātais lakats, kuru viņa audusi pēc vīra vecāsmātes Alvīnes Krūmiņas no Zasas darinātā lakata parauga. “Viņai mājās bija stelles, uz kurām auda segas, bet šo lakatu viņa īpaši darināja sev,” stāsta Ingrīdas kundze. “Vēlāk lakatu mantoja viņas meita, tagad vīramāte to uzdāvināja mūsu ģimenei. Tas ir pielāpīts, saudzēts un lolots.” Pēc šī lakata parauga, izmantojot citas krāsas un dziju krāsojot ar dabīgām augu krāsām, Ingrīda nu noaudusi lakatu sev. Viņa studijā “Dzilnas” darbojas apmēram 15 gadu, un atzīst, ka skaisto lietu darināšanas process viņu ļoti aizrauj.
Projekta atklāšanas dienā Baiba Vaivare pastāstīja par tradicionālajiem lakatiem, to valkāšanas tradīcijām. Interesenti uzzināja gan to, ka savulaik lakati tapuši no divām daļām – gabali austi uz šaurajām stellēm, un vēlāk sašūti kopā, – gan to, ka bārkstis bijušas tikai goda lakatiem, bet ikdienas lakati darināti bez tām.
Meistarklasē lakatus aust pieteikušās dalībnieces no abiem Daugavas krastiem – Skrīveriem, Aizkraukles, Aizkraukles pagasta, Kokneses, Sērenes, Jaunjelgavas un Krapes. Aušanas meistarklases vadīja vienas no labākajām audējām Latvijā, studijas “Dzilna” nopelniem bagātās meistares: Vēsma Bērziņa, Skaidrīte Zakule, Maruta Laufmane, Ingrīda Krūmiņa, Antra Cifersone un Elita Gailīte-Grauduma.
Pirmajās praktiskajās nodarbībās audējas izveidoja sava lakata iespējamos tehniskos risinājumus un, liekot diedziņu pie diedziņa, izvēlējās krāsu gammu savam lakatam.
***
Lielo lakatu aušanas prasmes projekta dalībnieki apgūs gan klātienē piecās sestdienās Skrīveros, gan nostiprinās zināšanas, strādājot patstāvīgi mājās. Nākamā klātienes meistarklase Skrīveros notiks jau nākamsestdien, 24. jūlijā, bet turpmākās – 31. jūlijā, 7. un 21. augustā.
Savukārt projekta noslēgums ar tajā tapušo lakatu parādi iecerēts 16. oktobrī Staburaga saieta namā vai Vīgantes parkā, atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī.