Skrīveru novada domē ik pa laikam tiek saņemta informācija par klaiņojošiem suņiem novada teritorijā, kas rada nedrošību apkārtējos. Skrīveru novada pašvaldības policijas inspektors Jānis Kokins aicina suņu saimniekus būt apzinīgiem un atgādina par Labturības prasību ievērošanu mājas dzīvnieku turēšanai un atbildību par šo noteikumu neievērošanu.

Pilsētās un ciemos saimniekam jānodrošina, lai suns, kurš dzīvo ārā, nevarētu izkļūt no pagalma. Pastaigā suns jāved pavadā. Zaļajā zonā vai mežā bez pavadas suns drīkst atrasties saimnieka redzeslokā tādā attālumā, kādā saimnieks spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Ārpus pilsētām un ciemiem lauku sētās suni var turēt arī nepiesietu, taču saimniekam jānodrošina, lai tas neapdraud cilvēkus un dzīvniekus. Taču attiecībā uz pastaigām prasības lauku teritorijās ir tādas pašas kā pilsētās un ciemos.

Sabiedriskās vietās suni īslaicīgi vienu var atstāt tikai tad, ja tas piesiets pavadā, kas nav garāka par metru, un suns netraucē un neapdraud cilvēkus.

Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz atbildību pat dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu. Par to izsaka brīdinājumu vai piemēro naudassodu fiziskajām personām no 7 līdz 350 eiro, juridiskām personām – no 50 līdz 700 eiro, konfiscējot dzīvnieku vai bez konfiskācijas. Ja pārkāpums izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas vai ja to dēļ nodarīts fizisks vai materiāls zaudējums, tad naudas sods fiziskām personām var būt no 50 līdz 700 eiro, juridiskām personām – no 700 līdz 1400 eiro, konfiscējot dzīvnieku vai bez konfiskācijas.

Par bīstamu suņu turēšanas prasību pārkāpšanu piemēro naudas sodu fiziskām personām no 70 līdz 700 eiro, juridiskām personām – no 110 līdz 1400 eiro, konfiscējot dzīvnieku vai bez konfiskācijas.

Skrīveru novada pašvaldībai ir vienošanās ar SIA „Bauskas veterināro centru”, kura darbinieki regulāri apseko Skrīveru novada teritoriju un gādā par klaiņojošu dzīvnieku ķeršanu. Noķertos klaiņojošos suņus nogādā dzīvnieku patversmē Bauskā. Ja kādam saimniekam, kurš nav pienācīgi pieskatījis savu suni vai tas aizskrējis no pagalma un pazudis, ieteicams sazināties ar SIA „Bauskas veterinārā centra” dzīvnieku patversmi, kas atrodas Bauskā, Mēmeles ielā 15. Centra tālrunis 63927040, var zvanīt arī veterinārārstam Jānim Bitem pa tālruni 29752829.