No 24. līdz 27.jūlijam Prāgā notika ikgadējais festivāls „Prāgas folkloras dienas”, kurā gadu no gada satiekas amatieru folkloras ansambļi no dažādām valstīm. Festivālā šogad piedalījās arī Skrīveru kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs „Dzēse” ar pusstundu garu deju programmu.

Gan skrīverieši, gan citi festivāla dalībnieki uzstājās divas dienas uz divām skatuvēm, kas bija uzstādītas pašā Prāgas centrā – Vāclava laukumā un Augļu tirgus laukumā.  Īpašu burvību piešķīra saulainais laiks un kopības sajūta, kuru radīja dalībnieki no dažādām valstīm. Uztraukums pirms koncertiem ne ar ko neatšķīrās no izjūtām pirms deju skatēm. Taču tiklīdz sākās „Dzēses” viena no mīļākajām un ritmiskākajām dejām „Klabdancis”, gan dejotāji, gan skatītāji izjuta latviešu dejas burvību un ritmus. Pēc katra koncerta skatītāji pateicās ne tikai ar skaļiem aplausiem, bet atzīmēja arī dejotāju sniegto emocionālo sniegumu, kad deju raksti un it īpaši dejotāju radītais tēls un emocijas ļāva saprast dejas saturu arī nezinot latviešu valodu.

Pasākumā kopā piedalījās 46 kolektīvi no 18 Eiropas, Āzijas un Amerikas valstīm. Folkloras dienās Prāgas pilsētas iedzīvotājiem un viesiem bija iespējams noklausīties dažādu pasaules valstu tautasdziesmas, iepazīt citu tautu tradicionālos mūzikas instrumentus, to tradīcijas un paražas. Tomēr lielākais akcents festivālā bija likts uz deju. Deju kolektīvu piedāvājums festivālā bija ļoti daudzveidīgs. Deju priekšnesumi notika arī dzīvās mūzikas pavadījumā, dejotāji priekšnesumu laikā izmantoja dažādus priekšmetus, piemēram, nūjas, zobenus, maisus un citu attiecīgajai pasaules valstij atbilstošo atribūtiku. Skatītāji varēja izbaudīt gan eksotiskus ritmus, gan īru dejas, gan līganos Āzijas ritmus, gan bavāriešu riņķu dejas u.c.

Festivāla noslēguma dienā visi kolektīvi, kas piedalījās folkloras dienās, devās noslēguma gājienā caur Prāgas vecpilsētas daļu. Tā bija lieliska iespēja pilsētas iedzīvotājiem un viesiem papildināt savu atpūtu ar kultūrvēsturisku priekšnesumu, apskatīt bagātīgi dekorētos tautas tērpus, kuri bieži vien ir oriģināli tērpi, kas tiek nodoti no paaudzes paaudzē. Bija patīkami redzēt, kā Prāgas iedzīvotāji un viesi izrādīja interesi arī par latviešu tautas tērpiem, jo no visām pusēm ik pa laikam tikām fotografēti. Tomēr lielākas emocijas izraisīja fotografēšanās ar dažādu valstu tūristiem, kad pāris brīvās stundās pirms noslēguma gājiena tautu tērpos devāmies aplūkot Prāgas skaisto vecpilsētu. Daļa tūristu fotografēja pa gabalu, taču daudzi nāca klāt ar vienu jautājumu: ”Can I take a picture with you?” ( „Vai drīkst ar jums nofotografēties?”).

Pateicoties organizatoru labi izveidotajai koncertu programmai un mūsu grupas gidei Līgai un zinošajiem šoferiem Ojāram un Olafam, bija radīta iespēja dažādās dienas daļās apskatīties arī Prāgai tuvāk esošās Čehijas skaistās vietas. Izbaudījām neskartās dabas skaistumus pastaigājoties starp klinšu blokiem un šaurajām klinšu takām Prohovas klinšu parkā Česky Raj, kas ir viens no Čehijas dabas brīnumiem. Ieraugot un pēc tam uzkāpjot kalnā pie Karlšteinas pils, atmiņā atausa bērnībā televīzijā skatītās pasaku filmas ar tieši tādām pašām pasaku pilīm. Skaisti bruģētas ieliņas un nami tām blakus, kas stiepās no kalna pakājes līdz pat virsotnei, ļāva izbaudīt burvīgos skatus un nesteidzoties gūt emocionālo baudījumu. Pārsteigumu radīja Lielais kanjons, kur kādreiz bija raktuves, bet jau kopš 60-jiem gadiem tās ir slēgtas. Prāga ir skaista ne tikai dienā, bet arī vakarā, kad vecpilsēta tiek apgaismota un tūristu simti to bauda līdz pat vēlai naktij.

VPDK „Dzēsei” tās deviņu pastāvēšanas gadu laikā bija pirmais brauciens ārpus Latvijas, kas kļuva par neaizmirstamu pieredzi, piedzīvojumu, atmiņām un lepnumu par savu valsti un novadu, ko katrs no mums ar vislielāko degsmi izdejoja un par ko stāstīja katram, kurš vēlējās ar mums nofotografēties vai vienkārši uzrunāja „Hei, no kurienes Jūs esat?”. Daudziem stāstījām un skaidrojām, kas tā par valsti Latvija un kur tā atrodas. Cits pēc vārda Latvija uzreiz uztvēra mūs kā savējos un sāka stāstīt par saviem radiem, draugiem vai paziņām, kuri šeit dzīvo. Bija arī tā, ka vienkārši atpazina pēc latviešu valodas un nāca klāt vaicājot, vai mēs gadījumā neesot no kādas Baltijas valsts.

Kolektīva „Dzēse” brauciena uz Čehiju un dalības festivālā, kopējās izmaksas bija 7906 eiro. No tām transporta izdevumi 3500 eiro, no kuriem 2846 eiro piešķīra Skrīveru novada dome, dalības maksa festivālā un naktsmītne Prāgā izmaksāja 2726 eiro, no kuriem 1000 eiro kolektīvs ieguva rakstot projektu Valsts Kultūrkapitāla fondam. Pārējās  izmaksas 4060 eiro, tai skaitā nakšņošanu Polijā un arī visus pārējos izdevumus par ekskursijām un atpūtu ārpus festivāla apmaksāja paši brauciena dalībnieki.

Tāpēc sakām lielu paldies par finansiālu atbalstu Skrīveru novada domei, Valsts Kultūrkapitāla fondam un VAS „Latvijas valsts mežiem”, ar kuru palīdzību mēs varējām apmeklēt šo festivālu. Mēs, deju kolektīva „Dzēse” dalībnieki, to augstu novērtējam, lai turpinātu ar prieku piedalīties dažādos pasākumos novadā un nestu Skrīveru vārdu arī ārpus novada robežām.