Starptautiskajā pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādē  „Zaļā nedēļa”, kura no 2015. gada 16. līdz 25. janvārim notiks Berlīnē, Latviju pārstāvēs arī četri Skrīveru novada uzņēmumi: zemnieku saimniecība „Ragāres”, SIA “Rozīne”, SIA “Skrīveru Pārtikas kombināts” un SIA “Skrīveru saldumi”.

Jubilejas gads

„Zaļā nedēļa” ir pasaules lielākā un nozīmīgākā lauksaimniecības, pārtikas un dārzkopības izstāde, tai nākamgad būs 80. jubileja. Latvijas uzņēmumi izstādē piedalās jau 20 gadu. 2015. gada janvārī  Berlīnes “Zaļajā nedēļā” piedalīsies vairāk nekā simts Latvijas uzņēmumi un saimniecības, kas plaši pārstāvēs gan Latvijas pārtikas produktu ražošanas nozari, gan tūrismu un mežsaimniecību. Viņu vidū arī četri uzņēmumi no Skrīveriem.

Katru gadu Vācija izstādei “Zaļā nedēļa” izvēlas vienu partnervalsti, kas palīdz izstādes rīkotājiem tās organizēšanā. Nākamā gada partnervalsts statusam bija pieteikušās vairākas kandidātvalstis, bet šo iespēju ieguva Latvija, kurai kā partnervalstij tiks pievērsta īpaša uzmanība. Šī būs laba iespēja turpināt iepazīstināt pasauli ar mūsu valstī ražoto pārtikas produkciju un atpūtas iespējām laukos, demonstrēt plašai starptautiskai publikai, ka Latvija ir skaista un viesmīlīga valsts.

Lielākajai daļai Latvijas uzņēmumu, kas piedalīsies “Zaļajā nedēļā”, šī nebūs pirmā dalības reize. Jāuzsver, ka 20 procenti no izstādes apmeklētājiem ir tirdzniecības pārstāvji, tas nozīmē, ka katrs piektais izstādes apmeklētājs pārstāv tirgotājus, kas šajā izstādē meklē jaunus sadarbības partnerus – pārtikas produkcijas ražotājus.

Iespēja izbaudīt Latviju

Latvijas kā izstādes „Zaļā nedēļa” partnervalsts vadmotīvs  būs  „Izbaudi Latviju nesteidzoties”, kas raksturo Latviju, kā vienu no zaļākajām valstīm pasaulē, aicinot ikvienu samazināt dzīves tempu, apstāties un izbaudīt nesteidzīgu atpūtu. Latvija izstādē tiks popularizēta kā valsts, kurā ir mūsdienīgas, spēcīgas un ilgtspējīgas lauksaimniecības un pārtikas produktu ražošanas nozares, kā arī daudzveidīgas tūrisma iespējas.

Tradicionāli partnervalsts „Zaļajā nedēļā” ar sevi iepazīstina nacionālajā kopstendā, demonstrējot un piedāvājot iepazīt tās uzņēmumos ražoto produkciju.  Šogad Latvijas kopstendu veidos pieci tematiskie bloki: „Pļava”, „Amatniecība”, „Ēdināšana un tūrisms”, „Pieņemšanas māja. Dārzs un drava. Zivju sēta” un „Mežs”.

Mazi, bet darbīgi

Šī gada izstādes dalībnieki- četri Skrīveru uzņēmumi – Starptautiskajā pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādē  „Zaļā nedēļa” piedalīsies pirmo reizi.

Zemnieku saimniecības „Ragāres” īpašnieks Jānis Vaivars atklāj, ka visi produkti tiek izpirkti tepat Latvijā. “Zinot, ka mūsu produkti ārzemniekiem patīk pat vēl vairāk, un domājot par pakāpenisku ražošanas apjomu palielināšanu, pamazām aktīvāk jāapgūst arī ārzemju kontakti,” viņš piebilst.

SIA “Skrīveru Saldumi” filiāles vadītāja Dace Vītoliņa atzīst, ka uzņēmums Starptautiskās  izstādēs piedalās reti. “Pagaidām vēl esam mazi attiecībā pret ražošanas jaudām pasaules tirgum,” skaidro viņa. “Taču vēlamies uzzināt tieši no gala patērētāja, ko viņš domā par mūsu produkciju. Uz izstādi dosimies arī, lai uzzinātu Vācijas patērētāja domas pat mūsu produkcijas izskatu, garšu. Mums tas ir ļoti svarīgi.”

SIA “Skrīveru Pārtikas kombināts” iepriekšējos gadu desmitos piedalījies dažāda mēroga izstādēs. Uzņēmuma īpašnieks Aigars Lūsis atklāj: “Izstādē piedalīsimies, lai gūtu jaunu pieredzi, parādītu savu ražoto produkciju plašajam apmeklētāju lokam un tiktos ar sadarbības partneriem Vācijā, kas ir izrādījuši lielu interesi par Skrīveru Pārtikas kombināta ražoto īsto “Gotiņu”.”

Ko mūsējie vedīs rādīt pasaulei?

Aigars Lūsis: “Uz izstādi vedīsim konfektes “Gotiņa”- gan lielas, gan mazas. Vācieši ļoti novērtē īstus, dabīgus gardumus  roku darba izpildījumā. Mūsu “Gotiņas” ražotas pēc mūsu uzņēmuma sendienu receptes un tehnoloģijām. Esam izstrādājuši īpašu logo ar norādi par autentisku Skrīveru Pārtikas kombināta ražoto piena konfekti ar bērnības garšu, kas ir 100 procentu roku darbs”

Jānis Vaivars: “Uz “Zaļo nedēļu” brauks pāris veidi “Ragāru” populārāko tēju, kā arī mūsu garšvielas “Zaļā sāls” un “Dedzinošais”.”

Dace Vītoliņa: “Uz Berlīni vedīsim “Aspasia” augļu kolekcijas līniju un noteikti gardos “Mmm cik gardi” ogu un riekstu gardumus.”

Lelde Sotniece, SIA “Rozīnes“ īpašniece: “Mēs iepriecināsim berlīniešus un viņu pilsētas viesu sirdis ar pacilājošu biezpiena saldējumu ar fanastiskām avenēm, satriecošo ķirbju saldējumu ar cidonijām, valdzinošo zemeņu jogurta saldējumu ar balto vislabāko (jeb plombīra) saldējumu, veldzējošs Alus saldējumu, kas gatavots no Valmiermuižas alus.