Labklājības ministrijas rīkotajā konkursā „Labākais sociālais darbinieks Latvijā 2014” par labāko sociālā dienesta vadītāju atzīta Skrīveru sociālā dienesta vadītāja Ilze Rudzīte. Viņa šajā konkursā ieguva atzinību arī nominācijā „Par inovatīvu sociālo pakalpojumu attīstīšanu”.

Pretendentus konkursam „Labākais sociālais darbinieks Latvijā 2014” varēja pieteikt gan iedzīvotāji, gan darba devēji tam īpaši izveidotās konkursa nominācijās. Kopā konkursam pieteikti 84 sociālie darbinieki, tituli tika laureātiem septiņās nominācijās. Divās no tām balvas saņēma Ilze Rudzīte.

Ilze Rudzīte vada ne tikai Skrīveru sociālo dienestu, viņa ir arī Latvijas Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienības valdes priekšsēdētāja. Godpilno titulu iegūšana Ilzei devusi arī jaunu iespēju – viņai piedāvāts cits darbs, skrīveriete jauno izaicinājumu pieņēmusi un jau šomēnes atstās pašreizējo amatu.

Par paveikto un plānoto šī saruna ar Ilzi…

Jūs esat ieguvusi ļoti cildinošus titulus. Vai jau sen darbojaties sociālajā jomā?
Mana pirmā darbavieta ir Aizkraukles novada (tolaik pilsētas) dome, kur sākumā kā tehniskais darbinieks, vēlāk jau kā sociālās palīdzības organizators, strādāju kopš 1993. gada. Sociālajā jomā sāku strādāt vairāk apstākļu sakritības dēļ, vēlāk ieguvu sociālā darba izglītību, kas radīja citu izpratni par profesiju.

Cik ilgi vadāt Skrīveru sociālo dienestu?
Lēmums par Skrīveru sociālā dienesta izveidošanu tika pieņemts 2003. gada 30. oktobrī, es darbu uzsāku 2003. gada 19. novembrī – bija izsludināta vakance, kurai es pieteicos un tiku izvēlēta. Tolaik dienestā biju es un vēl viens sociālais darbinieks. Dzīvojām domes mājas pirmajā stāvā. Pirms manis jau strādāja sociālā darbiniece Gita, pārējie darbinieki ir jau „mana laika”, daļa šajā laikā ieguvuši izglītību, pieredzi. 2005. gada februārī pārvācāmies uz renovēto ēku Stacijas laukumā – šīs ēkas renovācijas projekts bija mans pirmais lielais izaicinājums pēc stāšanās jaunajā amatā.

Ko varat atzīmēt kā lielāko veikumu?
Es pat nezinu… Katra diena bijusi ar savu jaunu izaicinājumu, nepieciešamību mācīties un mainīties. Mans vīrs man nesen atgādināja, cik ļoti es baidījos, kad nācu uz Skrīveriem strādāt. Man bija jau aizmirsies. Pirmajā darba dienā man nolika priekšā pasta mājas inventarizācijas lietu un teica: „Plāno!”. Es – bez vadības, celtniecības pieredzes… Pašai bija jāuzraksta Valsts investīciju projekta pieteikums, viss jāpamato, jāsaplāno budžets. Un tā daudzas lietas – esi iemests kā kaķēns ūdenī un ir jāizpeld. Šajā darbā ir jābūt sociālajam darbiniekam, juristam, celtniekam, iepirkumu speciālistam, personālvadības speciālistam, grāmatvedim. Vispār es ļoti lepojos ar sa-vu komandu – katrs savā jomā ir spēcīgs, bet visspēcīgāki mēs esam visi kopā. Es lepojos, ka mani darbinieki nav vienaldzīgi, gatavi mācīties un augt, ka mēs mākam atzīt kļūdas, ja tādas gadījušās, un mācāmies no tām.

Ko Jums devusi šī darba pieredze?
Kā speciālistam – aizvien sarežģītāki uzdevumi un situācijas, lai tās risinātu – nepieciešamība aizvien ciešāk sadarboties ar dažādām institūcijām (bāriņtiesu, policiju, izglītības iestādēm) un citiem novadiem. Lai varētu veidot jaunus pakalpojumus, piesaistīt finanšu līdzekļus, jāpārzina plašāka informācija. Risinot „smagos” gadījumus, īpaši jautājumos, kas saistīti ar bērnu izņemšanu no ģimenes, rīkoties profesionāli, nezaudējot cilvēciskumu un empātiju. Ļoti bieži ir grūti pieņemt lēmumus, kad cilvēciski gribas palīdzēt, bet noteikumi ir noteikumi. Izveidotā Latvijas Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienība un tās vadība, darbība ir bijis vēl viens pēdējo divu gadu lielais izaicinājums, apvienības biedri ir fantastisks atbalsts un informācijas avots visdažādākajās darba situācijās. Kā cilvēkam man ir bijis jāiemācās nenest darbu uz mājām, lai „neizdegtu” un pasargātu ģimeni no negācijām, kas saistītas ar manu darbu.

Kā jutāties, balvu saņemot?
Par balvu jutos pagodināta. Ļoti svarīga bija kolēģu atzinība un uzticēšanās, mana darba novērtējums. Protams, šāds apbalvojums uzliek arī atbildību. Ļoti jauks un sirsnīgs bija apbalvošanas pasākums, pasākumā bija iespēja piedalīties un apsveikt visus apbalvotos gan vadītājiem, gan kolēģiem.

Līdz ar titulu jums ir arī jauna darba piedāvājums. Kāds tas ir?
Mana nākamā darbavieta ir Latvijas Pašvaldību savienība, būšu priekšsēža padomniece veselības un sociālajos jautājumos.

Vai vēlaties ko pateikt skrīveriešiem?
Nezaudēt Skrīveru savdabīgo šarmu un novērtēt dzimto vietu un cilvēkus sev apkārt!

 

Skrīveru novada dome un administrācija sveic Ilzi Rudzīti un pateicas par ieguldīto darbu vienpadsmit gadu garumā novada sociālās jomas attīstībā, uzlabošanā un veiksmīgā daudzo projektu realizācijā!