Skrīveriete Mārīte Saule Skrīveru kultūras centram uzdāvinājusi daudzas vērtīgas mākslas grāmatas, kuras piederēja viņas vīram māksliniekam Vigeo Saulem.

Vigeo Saule daudzus gadus lasīja lekcijas Ņujorkas Pilsētas universitātes Barucha koledžā. Mākslas profesors desmit gadu šajā augstskolā bija Mākslas nodaļas vadītājs, bet kopš 1995. gada mācīja studentiem mākslas vēsturi, zīmēšanu un gleznošanu. Lai sagatavotos lekcijām, bija nepieciešamas labas grāmatas, un tās mākslinieka bibliotēkā krājušās daudzu gadu desmitu garumā.

Vērtīgas grāmatas par mākslas vēsturi, visas pasaules mākslinieku biogrāfijas ar gleznu reprodukcijām-  tas viss  atceļoja uz Latviju no Ņujorkas, kad mākslinieks kopā ar sievu pārcēlās uz dzīvi Skrīveros. Tagad šī bagātība nodota Skrīveru kultūras centra rīcībā, grāmatas lieti noderēs gleznošanas studijas dalībniecēm. Mārīte Saule saka: tāds arī bijis dāvinājuma mērķis- lai tās noder cilvēkiem, kas saprot un apgūst mākslas jomu.

“Kad Vigeo aizgāja pensijā un sākām dzīvot Skrīveros, viņu aicināja par pasniedzēju Skrīveru mākslas studijā, taču viņš gribēja mierīgu dzīves ritmu un atteica. Šī dāvana daļēji ir kā emocionāla kompensācija par toreizējo atteikumu,” piebilst Mārīte Saule.

Viņa Skrīveros dzīvo kopš 2000. gada, kad pēc došanās izdienas pensijā no Jūrmalas pārcēlās uz Skrīveriem. “Dzīve tā izvērtās, ka satiku Vigeo, mēs 15 gadu nodzīvojām ļoti saskanīgā laulībā,” atklāj Mārītes kundze. “Es divus latviešus atvedu atpakaļ mājās. Vigeo dvīņubrālis Gio dzīvo kaimiņos. Te, Skrīveros, ir Saules kapi, kur nu atdusas arī mans Saule… ”

Mārīte Saule atklāj, ka vīra bibliotēkā ir arī interesantas un vērtīgas vēstures grāmatas un žurnāli, kurus viņa vēlas dāvināt skolas vēstures kabinetam.

“Vigeo ģimene arī paši veido savu vēsturi-  kopš 1940. gada raksta savu ģimenes žurnālu, kurā fiksē svarīgākos  ģimenes notikumus, apraksta ceļojumus, apkopo ziņas par ģimenes locekļiem, tur ir bērnu zīmējumi un citas ģimenes vēstures liecības. Es arī savai ģimenei tagad rakstu šādu žurnālu,” piebilst Mārītes kundze.

Skrīveru kultūras centra vadītāja Baiba Dronka ļoti priecājas par vērtīgo dāvanu. “Paldies Mārītei Saulei par atbalstu un sadarbību. Mēs ļoti priecājamies, ka Skrīveriem ir tādi cilvēki!” saka Baiba.