Ar jubilejas koncertu martā Skrīveru kultūras centra jauktais koris „Dīvaja” svinēja 20 gadu jubileju. 

Uz savu pirmo mēģinājumu Skrīveru jauktais koris „Dīvaja” pulcējās 1994. gada 7. oktobrī. Tagadējā kora  prezidente Ilvija Līvmane stāsta, ka jubilejas koncerts bija plānots oktobrī, bet tā kā kultūras centra zālē notika remonts,  pasākumu pārcēla uz šos pavasari. „Iepriekšējais gads korim arī bija ļoti piesātināts ar dažādiem pasākumiem, daļēji pietrūka laika, lai pilnvērtīgi sagatavotu repertuāru jubilejas koncertam,” piebilsts kora prezidente.

Pastāv arī grūtībās

Kādi bija „Dīvajas” dibināšanas pirmsākumi? Ilggadējā kultūras darbiniece Lidija Ieriķe savos lietvedības pierakstos kultūras namā fiksējusi faktu: kad 1994. gada vasarā Skrīveru pašvaldības delegācija ciemojās Norvēģijā, pagasta sekretāri Ilonu Rūķi sajūsmināja tur dzirdētais un redzētais vietējā kora sniegums. Atgriezusies mājās, Ilona sāka organizēt Skrīveru dziedātājus.

Pirmie pieteicās apmēram desmit bijušā saimniecības kora dziedātāji, un, lai cik aizņemti būtu, kori vadīt neatteica Anita un Jānis Garanči. Tas bijis grūts laiks, jo mainījies finansējums kultūras namam. „Kad jaukto kori sāka vadīt Anita Garanča, mums nebija naudas, ko algā samaksāt, tādēļ reiz pat ar pagasta priekšsēdētāju Broņislavu Mačuļski gājām pie pirmajiem vietējiem uzņēmējiem lūgt 50 latu, lai varētu norēķināties ar diriģenti”, tā atminas Lidija Ieriķe.

Kad 1995. gadā Skrīveros ieradās norvēģu koris, skrīverieši viņus varēja sagaidīt ar daudzām skanīgām dziesmām. Šķiroties koris saņēma uzaicinājumu braukt ciemos uz Norvēģiju. Lai cik nereāls šķita šis sapnis, tomēr tas piepildījās- 1997. gada augustā Skrīveru koris ciemojās Norvēģijā, Aurē.

Dzied diriģentes diplomdarbā

1998. gadā koris piedalījās savos pirmajos lielajos Dziesmu svētkos. Ikdienā regulāri notika mēģinājumi. Koris piedalījās visos rajona un pagasta pasākumos – rajona dziesmu svētkos, dziedāja kapusvētkos Skrīveros un Aizkraukles pagastā, Ziemassvētkos un Ražas svētkos Aizkraukles baznīcā, Zemkopības institūta 50. gadu jubilejā, arī Dziesmu svētku ieskaņas koncertā Latviešu biedrības namā Rīgā.

Lielās aizņemtības dēļ no 1997. gada kori vairs nevadīja Anita Garanča, bet šos pienākumus uzņēmās jaunā diriģente Gunta Jančenko, kura šo darbu apvienoja ar mācībām Latvijas Mūzikas akadēmijā. Nežēlojot savu laiku, viņa daudz strādāja, lai dziesmas labi skanētu gan Norvēģijā, gan Dziesmu svētkos, gan daudzajos pasākumos. 1999. gads sākās ar neatlaidīgu darbu un regulāriem mēģinājumiem, un izcils bija kora sniegums Guntas diplomdarba aizstāvēšanā.

2001. gadā Gunta Jančenko sagatavoja kori Rīgas 800. gadu jubilejas Dziesmu svētkiem. 2002. gada jūlijā koris piedalījās festivālā Grācā, Austrijā.

Izcila tenoru grupa

No 2002. gada novembra Skrīveru kultūras centra jaukto kori „Dīvaja” vada diriģents Ferijs Millers.

Kora 15 gadu jubilejā diriģents atklāja: „Mani pirmie iespaidi bija pretrunīgi. Visvairāk priecēja mazā, bet izcilā tenoru grupa, kas izcēlās arī ar ļoti ātru uztveri darba procesā. Basiem turpretī pietrūka dinamiskā potenciāla, kas atstāja iespaidu uz kopējo kora ansambli. Sieviešu balsu grupas savā skanējumā bija raibas, bet varēja just, ka starp dziedātājām ir arī ļoti labu balsu īpašnieces, kas ap sevi saliedē vājākās kora dalībnieces. Manā subjektīvā skatījumā pēc vairāku sezonu darba kora skanējums izlīdzinājās, kļuva viengabalaināks. Par to liecina manā atmiņā saglabājušās vairākas ļoti spilgtas uzstāšanās, arī rajona koru skatēs.”

Sadziedājušās paaudzes

Kāds ir šodienas Skrīveru kultūras centra jauktais koris „Dīvaja”? Kolektīvu aizvien vada pieredzes bagātais diriģents Ferijs Millers. Tajā dzied 27 dalībnieki, no tiem 19 sievietes un 8 vīrieši. Var apgalvot, ka korī veiksmīgi apvienojas arī paaudzes, jo jaunākajam „Dīvajas” dziedātājam ir 26 gadi, vecākajam- 72 gadi. Korī ir arī vairāki dziedātāji, kuri bez pārtraukuma dzied kopš pašas kolektīva dibināšanas 1994. gadā- tie ir Daina Jungmane un Andris Ērglis, kopš dibināšanas korī ir arī Inguna Juhņeviča, bet viņas koristes stāžā bijis pārtraukums, tagad viņa „Dīvajā” dzied atkal.  No 1998. gada korī dzied Malda Kalniņa.

Kora prezidente ilgus gadus bija Sandra Ozola. Patlaban kora vadības pienākumus sadalījušas trīs dalībnieces: Ilvija Līvmane, Paulīne Mičule un Ilze Kūpele.

Lai „Dīvajai” priekšā vēl daudzi jubilejas koncerti! Lai izturība un skanīgas balsis arī turpmāk! Sveiciens jubilejā!