Lauku atbalsta dienests no Dabas aizsardzības pārvaldes ir saņēmis slāni ar zālājiem kurus nedrīkst uzart. Šī informācija ir publicēta arī LAD mājas lapā un arī  drukāta uz kartēm.

Tomēr izrādās, ka vēl bez šiem zālājiem Īpaši aizsargājamās dabas teritorijās ir arī citi zālāji par kuru iznīcināšanu draud administratīvais sods.

Lai pārliecinātos zālāju var vai nevar uzart ir jārīkojas sekojoši:

  1. Jānoskaidro vai konkrētā platība atrodas neuzaramajā slānī. Tas ir sarkani strīpotā platība publiskajā lauku reģistrā vai arī viena no četrām ražības klasēm.
  2. Ja nav iekļauts neuzaramajā slānī, tad jānoskaidro vai gadījumā šis zemes gabals nav Īpaši aizsargājamā dabas teritorijā (ĪADT). To var apskatīt http://ozols.daba.gov.lv/pub/. Ja zemes gabals atrodas šajā teritorijā, tad lauksaimniekam jāvēršas Dabas aizsardzības pārvaldē un jānoskaidro vai uz šo platību neattiecas kādi individuālie apsaimniekošanas nosacījumi.
  3. Tajā gadījumā ja platība nav neuzaramajā slānī un nav arī ĪADT, tad par tām gan droši var teikt, ka drīkst uzart.

 

Par dalību atbalstam Mazā lauksaimnieka shēmā(MLS)

1. Uz atbalstu var pieteikties tie, kuru īpašumā vai valdījumā ir 1ha lauksaimniecībā izmantojamā zeme. Apbūves zeme nevar pretendēt uz atbalstu.

2. Jāsaglabā rīcībā to ha skaits, kas bija  līdz pievienojaties shēmai;

3. Nedrīkst radīt mākslīgus apstākļus, lai gūtu priekšrocības no šīs shēmas.

4. Tie, kuri pirmo reizi iesniedz iesniegumu uz atbalstu vai iesnieguši  pieteikumu atbalstam pēc 2011.g.18. oktobra (MK not Nr 126 no 2015.g.10.marta 226. punkts), MLS ienieguma pieteikuma 5. punktā tiek prasīts apraksts par plānoto saimniecisko darbību un pierādījumiem, ka s-bas izveidošanas  mērķis  ir lauksaimnieciskā darbība un pieteiktā s-ba nav mākslīgi radīta. Nepieciešamības gadījumā pievieno apliecinošus dokumentus.

Par to, ka pretendents tiks iekļauts MLS atbalstam LAD paziņos līdz 2016.g. 1.aprīlim. Lūdzu atbildīgi izvērtējiet savu s- bu  ieniedzot pirmo reizi pieteikumu uz  atbalstu, jo , ja s-ba neatbildīs izvirzītajiem kritērijiem, tā nesaņems atbalstu par 2015.gadu.

Līdz 1 jūnijam Lauksaimniekiem LAD jāiesniedz pieteikums uz akcīzes degvielas iegādi. Ir veikti grozījumi MK noteikumos par akcīzes degvielu, bet paliek spēkā minimālo ieņēmumu lielums uz 1ha.

Informācija sagatavota izmantojot ZM un LAD informatīvos materiālus.

 

 

Sarmīte Jansone

Skrīveru novada lauku attīstības konsultante

29173177