Ir klusums,
Kas pasaka vairāk par vārdiem…
(Z.Mauriņa)

2. augusta rīts atnāca kluss, pavisam kluss, naktī vēl šaudījās zibens un rībināja pērkons, bet rīts atnesa smeldzīgi spožu sauli, zilas ,zilas, mīļu mākoņu pilnas debesis, kādas ātras un žiglas bezdelīgas veiklo pārskrējienu Skrīveru pagalmiem un pilnīgu bezvēja laiku. Smagi pielijušie koku zari, kā skumjo ziņu zinādami, ilgi turēja savos zaros rasas asaru lāses – gaismai austot, aizsaulē devās izcils pedagogs, lielisks vēsturnieks, savas skolas – Andreja Upīša vidusskolas – direktors Haralds Juhņevičs.

Haralds Juhņevičs dzimis 1928. gada 28. jūnijā Valkas rajona Omuļu pagasta „Lejas Kopēnos” skolotāja ģimenē.

Skolas gaitas uzsāka Asūnes 6-klasīgajā pamatskolā. Pēc tās beigšanas iestājās Krāslavas Valsts ģimnāzijā, kuru absolvēja 1947. gadā. Tālāk mācības Haralds Juhņevičs turpina Daugavpils Skolotāju institūta Vēstures fakultātē. Pēc augstskolas beigšanas darba gaitas kā direktoram  ir Varakļānu rajona Barkavas 7-gadīgajā skolā. Drīz vien tiek iesaukts armijā, kur 4,5 gadus aizvada Ziemeļu flotē Murmanskā. Pēc aktīvā dienesta Haralds Juhņevičs strādā Tukuma rajona Pūres 8-gadīgajā skolā par direktoru un vēstures skolotāju. Paralēli darbam studē neklātienē Ļeņingradas Universitātes Pleskavas institūta Vēstures fakultātē. Sākot ar 1959. gadu, Haralds Juhņevičs sāk strādāt Andreja Upīša vidusskolā par vecāko klašu vēstures skolotāju, kā arī audzina klasi. No 1962./63.mācību gada viņš ir skolas direktors. Sākas Haralda Juhņeviča sadarbība ar rakstnieku Andreju Upīti, kuras rezultātā ir rasts finansiālais atbalsts skolas jaunā korpusa celtniecībai. Haralds Juhņevičs bija īsts savas skolas saimnieks – viņa vadībā ieviesa kabinetu sistēmu, uzcēla skolotājiem divas dzīvojamās mājas, skolēniem – dienesta viesnīcu, sporta zāli. Direktors vienmēr atbalstīja jaunas, radošas ieceres – skrīverieši vieni no pirmajiem ieviesa jauno bumbu spēli handbolu. Haralds Juhņevičs stingri saglabāja iesakņojušās tradīcijas, atbalstīja pūtēju orķestri, tautisko un sporta deju kolektīvus, korus, dažādus pulciņus, kuros darbojās skolēni un kļuva par vispusīgi attīstītām personībām.

Direktora un pagasta priekšsēdētāja amatā esot, Haralds Juhņevičs, pateicoties Raimonda Paula atbalstam, izveidoja un atklāja Skrīveru Mūzikas skolu. Ar laiku, Haralda Juhņeviča atbalstīta, Skrīveros veidojās mākslas skola.

No 1989./90.mācību gada līdz 2000. gadam Haralds Juhņevičs strādāja par vēstures skolotāju, paralēli tiešajam darbam pildot sabiedriskos pienākumus. Katrs darbs tika veikts precīzi, pēc labākās sirdsapziņas.
Pēc aktīvo darba gaitu beigšanas Haralds Juhņevičs arvien interesējās par savu skolu, skolas ikdienu, pedagogu darba gaitām un skolēnu rezultātiem mācībās, olimpiādēs, konkursos un sacensībās. Viņa jautājums, satiekot Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas pedagogus, bija nemainīgs: ”Kas jauns skolā?” Par milzīgo un nesavtīgo darbu Andreja Upīša vidusskolā un apzinīgu sabiedrisko pienākumu pildīšanu Haraldam Juhņevičam Triju Zvaigžņu ordeņu kapituls piešķīra Atzinības krusta virsnieka goda nosaukumu.
Haralds Juhņevičs arvien tiks pieminēts kā stiprs cilvēks, savas skolas un dzīves vietas patriots, cilvēks, ar kuru bija viegli parunāties par dzīvi, dažādām problēmām un skolu. Skola bija viņa dzīve, viņa darba pilnā un piepildītā dzīve.

Atvadīšanās no Haralda Juhņeviča 2015.gada 8.augustā Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā no 12.00- 13.00, izvadīšana no skolas plkst.13.00 uz Skrīveru Vecajiem kapiem.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību Haralda Juhņeviča tuviniekiem.

Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas kolektīvs,

Skrīveru novada dome