2015. gada 29. novembrī pulksten 16.00 Skrīveru Jaunavas Marijas – Miera Karalienes baznīcā Pirmās Adventes svētdienas koncerts “Dievmātes skatiens…”

Koncertā piedalās:

Ērģelniece Ilona Birģele un dziedātāja Evita Zālīte.

Koncertā skanēs latviešu un cittautu komponistu radītas vokālās dziesmas un skaņdarbi ērģelēm solo.

Koncerta cikla ietvaros skanēs komponistes Agnetas Krilovas pasaules pirmatskaņojums – dziesmu cikls soprānam un ērģelēm Kluss starojums ar dzejnieces Annas Rancānes tekstu.

Koncertu cikls Dievmātes skatiens… izskanēs četros Latvijas Dievnamos: Viļakā, Skrīveros, Siguldā un Saldū. Koncertu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Mākslinieki:

Ērģelniece Ilona Birģele regulāri muzicē Rīgas Doma baznīcā, atskaņojot ērģeļu solo programmas, kā arī krāj pieredzi, sadarbojoties ar talantīgiem mūziķiem Latvijā un ārpus tās. Ērģelniece ir sniegusi koncertus Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Nīderlandē, Krievijā, Vācijā un Šveicē. Piedalās starptautiskos ērģeļmūzikas konkursos un festivālos. Viens no pēdējiem nozīmīgākajiem ir Starptautiskais ērģeļu un kamermūzikas festivāls «Вселенная звука» 2014. gada novembrī Irkutskā (Sibīrija), kurā I. Birģele atskaņoja L. Garūtas, P. Dambja, P. Vaska, A. Kalēja un R. Dubras skaņdarbus. 2015. gada jūlijā I. Birģele ar panākumiem piedalījās Starptautiskajā ērģeļu festivālā Kondopogā (Karēlija), kur atskaņoja latviešu komponistu ērģeļmūzikai veltītu solo programmu.

Evita Zālīte absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālās nodaļas prof. Ludmilas Braunas klasi (1997). Vokālo meistarību papildinājusi A. Hānenas klasē (Nīderlande, 19971998), kā arī Mozarteum akadēmijas meistarklasēs Nidā (Lietuva). Latvijas Nacionālās operas soliste kopš 1999. gada.Piedalās lielo vokāli instrumentālo formu atskaņojumos kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Valsts akadēmisko kori “Latvija”, kā arī kamermūzikas programmās. Viesojusies ASV, Austrijā, Izraēlā, Nīderlandē, Krievijā, Kanādā (solokoncerts Glena Gulda koncertzālē 2001. gadā). Pastāvīga senās mūzikas projektu un festivālu dalībniece.

Ērģelniece Ilona Birģele kopā ar solisti Evitu Zālīti ir apvienojušās, lai atskaņotu mākslinieciski augstā līmenī Adventa laikam veltītu koncertprogrammu. Mūziķes ir sadarbojušās 2013. gadā, sagatavojot jubilejas koncertu Rīgas Sv. Jēkaba Katedrāles ērģeļu simtgadei, kā arī kopīgi izveidoja koncertprogrammu Starptautiskajam ērģeļmūzikas festivālam “Rīgas Doms” 2013. gada jūnijā Rīgas Doma katedrālē. Tāpat arī ir sniegts koncerts 2014. gada vasarā Cesvaines luterāņu baznīcā.

 

Koncertā ieeja par ziedojumiem