Kaspars

Jautājums:

Vai ir saistošie noteikumi, kuri nosaka kārtību ugunskuru kurināšanai ciema teritorijā? Kaimiņš svēpina nepārtraukti, pelni lido uz jumta, dūmu smaka nāk telpās. Vai var atsaukties uz kādu regulu, kas nosaka kārtību? Tas pats attiecas uz trokšņošanu, trimmerēšanu, suņu riešanu. Klusuma ievērošanu. Paldies!

Skrīveru novada domes izpilddirektors Uldis Riekstiņš un kārtībniece Santa Novikova

Atbilde:

Ne Skrīveru novada domes saistošajos noteikumos, ne citos normatīvajos aktos nav aizlieguma dedzināt koku lapas vai dārza atliekas, protams, ir aizliegts dedzināt sadzīves atkritumus. Veicot izpēti, kā ir citās pašvaldībās, var redzēt, ka jautājumam tiek pieiets dažādi: pašvaldībās ar blīvu apbūvi pastāv šāds aizliegums, citās pašvaldībās tiek noteikts vai nu aizlieguma termiņš, vai arī atļautie dedzināšanas periodi, citur šādu aizliegumu nav vispār. Šādiem ierobežojumiem pamats var būt vispārējas ugunsdrošības prasības, kas gan ir noteiktas citos normatīvajos aktos, piemēram, – 2016.gada 19.aprīļa MK noteikumos Nr. 238  “Ugunsdrošības noteikumi”, gan arī cilvēka vēlme mazināt atmosfēras piesārņojumu un kaitējumu iedzīvotāju veselībai. Viens risinājums būtu noteikt atļautos dedzināšanas periodus, piemēram no 15. septembra līdz 15. maijam. Tiesa, kā rāda prakse, bieži vien šos termiņus nākas grozīt laika apstākļu dēļ. Šie Ministru kabineta noteikumi regulē arī ugunskuru dedzināšanu, nosakot izvērtēt, vai atklāta liesma nerada ugunsgrēka risku.

Par skaļu trokšņošanu, dažādu citu mehānisku instrumentu darbināšanu laika posmā no pulksten 23 līdz 7 bija paredzēta administratīvā atbildība saskaņā ar Skrīveru novada domes saistošo noteikumu veco redakciju, kas ir zaudējusi spēku. Patlaban šāda rakstura pārkāpumus var izvērtēt saskaņā ar “Administratīvo sodu likumu par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā”  11.panta 1.daļu -sīkais huligānisms.